Veelgestelde vragen

Kan ik jullie gebouw huren?
Nee, vanwege onze samenwerking met buitenschoolse opvang BINK en onze eigen activiteiten is ons gebouw de hele week bezet. Wij verhuren het gebouw dan ook niet aan scoutingverenigingen, andere bedrijven of personen. 

Ik ben op zoek naar vrijwilligers voor een evenement, kunnen jullie helpen?
Onze groep zet zich graag in voor een betere omgeving, maar we hebben onze handen vol aan het verzorgen van onze eigen opkomsten. Wanneer de activiteit binnen onze opkomst past, kunnen we er altijd naar kijken. Zo verzorgen we wel eens kinderactiviteiten voor een goed doel, ruimen we zwerfafval op en lopen onze Scouts collecte. Voor activiteiten die hierop aansluiten kunt u een bericht sturen aan de leiding.

Vanaf hoe oud kan mijn kind lid worden?
Vanaf 7 jaar kun je lid worden van de Welpen. Houd rekening met een wachtlijst bij de Welpen. Op de wachtlijst kan een kind vanaf 5 jaar worden ingeschreven.

Kan ik mijn kind al eerder op de wachtlijst plaatsen?
Vanaf 5 jaar kun je een potentieel lid inschrijven op onze wachtlijst. Stuur daarvoor een bericht aan de leiding.

Wanneer komt een kind in aanmerking voor de Scouts?
Hoewel de Scouts officieel van 11 tot 16 jaar zijn, verschilt dit in praktijk per kind. Bij een nieuw lid van 11 jaar gaat de Leiding in gesprek met de ouders om te bepalen of het kind beter bij Welpen past of direct naar de Scouts kan. Dit hangt onder andere af van sociale vaardigheden, vriendjes in de speltak en de eventuele wachtlijst. Na meelopen kan alsnog besloten worden dat de andere speltak meer geschikt is.

Ik wil mijn kind inschrijven, wat kan ik doen?
Geïnteresseerde kinderen laten we altijd eerst gratis meelopen voordat ze ingeschreven worden. Stuur daarvoor een bericht aan de leiding om dat aan te vragen. Vervolgens kunt u het inschrijfformulier downloaden en ingevuld aan de leiding overhandigen. Het kind word pas lid wanneer u dit definitief bevestigd na het (maximaal drie keer) meelopen. Het kan zijn dat uw kind dan nog op de wachtlijst komt.

Is scouting ook voor meisjes?
Scouting is er voor alle avontuurlijke jongeren. De speltakken bij Scouting Heidepark zijn dan ook gemengd met jongens en meisjes. Je hoeft dus niet bang te zijn om het enige meisje te zijn.

Wat heb je nodig voor scouting?
Je kunt in onze webshop de Scouting Heidepark das en het shirt van jouw leeftijdsgroep kopen. Verder raden we kleding aan die vies mag worden en een stel goede schoenen. Houd er rekening mee dat je veel buiten bent in weer en wind. Tijdens een kamp heb je een slaapmat of luchtbed nodig en een slaapzak, later ook een tent. Bij dat soort speciale dingen laat de leiding het altijd van tevoren weten.

Hoe kom ik aan een Scouting Heidepark outfit en wat kost het?
Het tenue voor de Welpen en Scouts bestaat uit een t-shirt en de Heidepark Das. Beide zijn verkrijgbaar in onze webshop. De shirts zijn beschikbaar in verschillende maten. Op dit moment is er geen Scouting Heidepark winterkleding verkrijgbaar voor leden.

Waarom dragen scouts een das?
Aan een scoutingdas herken je een scout en aan de kleur kun je zien bij welke groep de scout hoort. Leden van Scouting Heidepark dragen altijd een bruine das met oranje rand. De das is ongeveer zo groot als een doorgeknipte theedoek en wordt omgebonden met een knoop.

Wat kost lidmaatschap bij Scouting Heidepark?
De contributie is momenteel €135,- per seizoen (van september tot en met augustus) bij de Welpen en Scouts speltakken, €110,- voor de Rowan speltak en €55,- voor de Stam speltak. Wanneer een lid later in het jaar lid is geworden wordt de contributie pro rato gerekend naar het aantal resterende maanden van het huidige seizoen. Daarnaast is het uniform verplicht. Aanschaf van een t-shirt en das kost samen €34,35. Bij het overvliegen van de Welpen naar de Scouts (rond de 11 jaar) moet alleen het shirt worden vervangen, dat kost €20,35. Ook zijn er speciale activiteiten zoals kampen. Voor vragen hierover kan je mailen naar financien@scoutingheidepark.nl voor meer informatie.

Hoeveel kosten de kampen en andere speciale activiteiten?
Het Zomerkamp van de Welpen kost meestal rond de €90, het kamp van de Scouts kost meestal rond de €130. Verder hebben de Welpen jaarlijks 1 en de Scouts 1 á 2 korte kampen, die ~€20 per kamp kosten. Activiteiten als het Paasontbijt en de Boerenkoolfuif zijn al inbegrepen in de contributie. Ook Regionale kampen zoals het Regionale Welpen Weekend (RWW) en de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW) zijn toegankelijk voor onze leden, soms met een kleine bijdrage.

Is het kamp verplicht?
Bij Scouting Heidepark zijn er ongeveer 3 kampen per jaar. De kampen zijn een belangrijk onderdeel van de scoutingformule, wat zelfstandigheid en samenwerken met leeftijdsgenoten bevordert. De kampen zijn niet verplicht, maar het hoort erbij als hoogtepunt van het jaar. De meerderheid van onze leden gaat dan ook mee met de kampen wanneer dat kan.

Is er een regeling voor gezinnen met een lager inkomen?
Hoewel scouting relatief goedkoop is ten opzichte van andere sport- en vrijetijdsverenigingen, kan het betalen van contributie voor sommige ouders een knelpunt zijn. Bij een laag inkomen kan beroep worden gedaan op het Kindpakket van de gemeente Hilversum. Hiermee wordt gezorgd dat alle kinderen bij een vereniging actief kunnen zijn.

Mag ik meekijken wanneer mijn kind meeloopt?
Bij de eerste Welpen-opkomst is het handig om tien minuutjes eerder te komen, om een praatje met de leiding te kunnen maken. In principe is het niet de bedoeling dat een ouder blijft, maar als het nodig is, is het altijd te bespreken met de leiding.
Bij de Scouts is dat beperkt tot het eerste half uur van de opkomst.

Ik heb interesse om Leiding te worden, wat kan ik doen?
We zijn altijd opzoek naar meer vrijwilligers die graag met kinderen en jongeren in de weer zijn. Stuur een bericht aan de leiding, dan nodigen we je uit om langs te komen.

Waar kan ik klachten indienen?
We adviseren om de klacht met de Leiding te bespreken, zij kunnen direct kijken wat ze er aan kunnen doen om de situatie te verbeteren. Als u de klacht buiten de leiding om wilt indienen, kunt u een direct bericht sturen aan het bestuur

Wat doet Scouting Heidepark voor het milieu?
Als scoutinggroep zetten we ons constant in voor bewustwording van het belang van natuur binnen de jonge generatie. We leren om geen afval achter te laten en om verantwoord om te gaan met onze omgeving. Ieder jaar ruimen we samen zwerfafval op in het omliggende Anna’s Hoeve, om kinderen hier bewust van te maken. Ons moderne clubhuis beschikt verder over zonnepanelen, led-verlichting en is gemaakt van lokaal hout, wat aansluit op deze visie.

Hoe is Scouting Heidepark verbonden met andere scouts in de regio?
Scouting Heidepark is een zelfstandige vereniging, net zoals andere scoutinggroepen in het Gooi. Wel zijn we aangesloten bij Scouting Nederland en bij Scouting Regio het Gooi. We zijn volledig verantwoordelijk voor ons eigen programma, gesteund door deze organisaties. Soms sluiten we aan bij regionale evenementen zoals kampen en wedstrijden. Hoewel tussen de verenigingen een gezonde rivaliteit word gestimuleerd, werken en overleggen onze vrijwilligers ook geregeld samen.